Translate

Powered By Blogger

13.2.18

If one marries a girl he thinks is a virgin and it turns out she is not then  one opinion is she is not married. Another is she loses the כתובה of מאתים and gets only מנה. Or gets no כתובה at all?
In terms of a regular מקח טעות [purchase by mistake] there seems to be a similar disagreement of opinion in בבא בתרא צ''ב ע''ב. If one buys an ox for plowing and it turns out to be unsuitable because it is not tamable. So the deal is off, but what about the money given to the seller. Does he owe the money as would a borrower? Or is there not deal at all and if he spends he money it is considered that he is  a מזיק? The רשב''ם considers that money is owed even though he thinks of the seller as a מזיק. That is confusing enough all by itself. If the seller is  a מזיק, then it ought to be the case that if the money is still around, then he gives it back; and if not, he pays like any מזיק. And that is in fact exactly what the ר''י says. Thus it is in fact hard to know what the רשב''ם is thinking here. The רשב''ם brings from a ר' חננאל  and that ר' חננאל does seem to consider the  מקח טעות  as being akin to a regular debt. That  is the seller pays back money if he has and שווה כסף if not. That at least makes sense. In any case, what I am trying to say is if the seller is considered to be a מזיק that means he does not own the money. So before he spends the money, it still belongs to the buyer. So then why would it not make a difference if he gives back that money or other money? If the seller would be thought to be a בעל חוב, then I can understand why giving back any money is the same as giving back the actual coins of the transaction. But if he is thought to be a מזיק then the coins were not his at any time.


אם אחד מתחתן עם נערה שהוא חושב היא בתולה ומתברר שהיא לא אז דעה אחת היא שהיא לא נשואה. דעה אחרת היא שהיא רק מאבדת את הכתובה של מאתים ומקבלת רק מנה. או אולי אינה מקבלת שום כתובה בכלל? במונחים של מקח טעות רגיל [רכישה בטעות] נראה שיש חילוקי דעות דומות לאלו הדעות בבבא בתרא צ''ב ע''ב. אם אחד קונה שור לחריש ומתברר כי הוא אינו מתאים משום שהוא אינו בַּר אִלוּף. אז העסקה מבוטלת, אבל מה עם הכסף הנתון למוכר. האם הוא חייב את הכסף כלווה? או האם הוא נחשב כמזיק? הרשב''ם סבור כי  המוכר נחשב מזיק, אבל לא משנה איזה כסף הוא מחזיר. אם המוכר הוא מזיק, אז זה צריך להיות כך שאם הכסף הוא עדיין ברשותו, אז הוא מחזיר אותו; ואם לא, הוא משלם כמו כל מזיק. וזה למעשה בדיוק מה ר''י אומר. לכן קשה לדעת מה הרשב''ם חושב כאן. רשב''ם מביא מן ר' חננאל וכי ר' חננאל כנראה שוקל את המקח טעות כמו חוב רגיל. כלומר המוכר משלם כסף [איזה כסף שיהיה] אם יש לו, ואת שווה כסף אם לא. זה הגיוני. בכל מקרה, מה שאני מנסה לומר הוא שאם המוכר נחשב להיות כמזיק זה אומר שהוא אינו בעלים של הכסף. אז לפני שהוא מוציא את הכסף, זה עדיין שייך לקונה. אז למה זה לא משנה אם הוא נותן בחזרה את כסף או כסף אחר? אם המוכר יהיה נחשב להיות בעל חוב, אז אני יכול להבין למה להחזיר איזה כסף זהה להחזיר את המטבעות בפועל של העסקה. אבל אם הוא נחשב להיות מזיק המטבעות לא היו שלו.